Over deze blog

We leven in een uitermate boeiende tijd en dankzij het globale Oost-West kantelmoment, dat velen nog “economische crisis” noemen, krijgt onze maatschappij misschien de kans om historische keuzes te maken.

Ondanks de gigantische hoeveelheid informatie die binnen ons bereik ligt lijkt het niet eenvoudiger geworden te zijn om geïnformeerde keuzes te maken.

We zijn in het Westen de laatste generatie die bijna vanzelfsprekend materieel welvarender werd dan onze ouders. De maatschappelijke beslissingen die we nu nemen bepalen dan ook meer dan ooit het welbevinden op alle domeinen voor onze kinderen en kleinkinderen.

Wellicht realiseerden we ons een jaar of tien te laat dat we “economisch groeiden” op krediet van deze volgende generaties. Daarom is het zo belangrijk dat we begrijpen dat zowel lineaire besparingen of monetaire stimuli beiden effecten teweeg brengen die pas 10 tot 20 jaar later zichtbaar worden.

Onze politieke democratie met veel kortere legislaturen heeft juist daarom nood aan een breder maatschappelijk draagvlak. Deze soms pijnlijke veranderingen aan de rechten en plichten, die soms gebaseerd waren op onterechte toekomstige groeiveronderstellingen, worden makkelijker als we begrijpen dat onze eigen kinderen en hun kinderen er beter van worden.

Dat vergt zowel inzichten als gezond verstand die niet in enkele one-liners samen te vatten zijn.

Deze blog is een uitnodiging om samen te zoeken naar evenwichten tussen rechten en plichten, tussen hebbers en niet-hebbers, tussen absolute gelijkheid en extreme ongelijkheid, tussen vandaag en 2035.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s